blurr

Gästbloggat apropå arbetskraftsinvandring: Vi bolag ber er att frigöra kraften och talangerna!

· · · · · ·
Av Gästbloggare, 17 Feb 2017

Vi fick ett mail av Oscar Hedlund som är VD för IT-leverantören Comparo – så här skriver han: Några tankar jag har kring arbetskraftsinvandring formulerade i termer av idrottstermer. Eftersom partier idag gärna säger ”vi socialdemokrater” ”vi moderater” så tänkte jag det kunde vara passande med ”vi bolag”.

Vi tillväxtbolag strävar alla efter att få den bästa kompetensen på precis samma sätt som vilket fotbollslag/hockeylag som helst:

  • Vi bolag vill värva de bästa spelarna ur ett individuellt och lagmässigt perspektiv. Ibland finns de arbetstagarna i Sverige, ibland inte. Oavsett så letar vi kontinuerligt efter talang för att leverera värde till våra kunder. För vår tillväxts skull, för att realisera våra strategier och nå våra mål. När vi bolag gör allt detta får vi tillväxt i Sverige och med tillväxt får vi bättre skolor, bättre sjukvård, bättre omsorg om våra gamla, bättre säkerhet och bättre försvar mm mm.
  • Vi bolag har redan nu enorma svårigheter med bostadssituationen/bostadsmarknaden. Våra anställda behöver tak över huvudet. Stockholm behöver ge våra anställda tak över huvudet för att få fler skattebetalare (tillväxt som ger skolor/polis/militär/sjukvård). Bostadsmarknaden måste få sin avreglering så att det blir enklare och billigare att få bostad. Det kommer att göra extremt ont rent politiskt men vara fantastiskt för tillväxten (ja och nu vet ni ju redan: i sin tur skolor/polis/militär/sjukvård). Assar Lindbeck ger uttryck för det ingen politiker oavsett block vågar säga, lyssna på Assar.
  • Vi bolag måste klara av utmaningarna med att rekrytera men även klara att utsätta våra rekryteringar för Migrationsverkets processer. Utmaningarna att hitta talanger som kan tänka sig att flytta till Stockholm och börja jobba hos oss löser vi bolag själva. Utmaningen kring Migrationsverkets processer är av samma kaliber som bostadsmarknaden fast här är det mycket enkelt för er politiker att ändra på situationen. Här krävs knappast något som gör speciellt ont, här krävs bara ren handlingskraft (absolut inte mer tidsödande utredande!). Ordna så att talanger enklare kan ta sig in i landet och förenkla löpande förnyade tillstånd att arbeta i Sverige. Se oss bolag som vilket fotbollslag/hockeylag som helst och låt oss få våra rekryterade talanger med max 1 månads varsel och inte som nu när vi inte kan planera överhuvudtaget (handläggningstiderna varierar från 3-7 månader och förseningsmeddelanden vet man aldrig när dom kommer).
  • Vi bolag hanterar Migrationsverkets extrema tillkortakommande genom att anlita kompetens som bor i utlandet. Sveriges tillväxt bromsas, kompetensen hamnar i utlandet, skattepengarna uteblir… skolor/polis/försvar/sjukvård får inte de resurser de skulle kunna få. Långsiktigt fungerar det inte för oss bolag att bygga vår tillväxt på kompetens vi inte äger.
  • Vi bolag behöver talanger för vår egen skull och för Sveriges skull. Ni politiker behöver lösa utmaningarna med både bostadsmarknaden och Migrationsverket. Börja med det enkla, Migrationsverket, och lyssna på Assar Lindbeck vad gäller bostadsmarknaden.

    Vi bolag vill inget annat än att skapa ännu mer tillväxt. Vi bolag ber er att frigöra kraften och talangerna.

 

I all hast i skrivande stund, hälsar
Oscar Hedlund, VD Comparo AB