isabel

Isabel Mc Conell, 13 år, efterlyser framtidens slöjd.

Isabel 13 år efterlyser framtidens slöjd

· · · · ·
Av Gästbloggare, 11 Nov 2015

Man borde ha IKT* som ett slöjdämne där man får lära sig att programmera. I dagens samhälle har både barn och vuxna smartphones. Folk spelar tv-spel och använder sociala medier. Det finns IT-system i bilar, vid busshållplatsen, webshopping och i mataffärer. Men samtidigt finns det inte jättemånga duktiga på IT. Därför tycker jag att det ska ingå i slöjd i skolan.

Jag tycker att slöjd och programmering är kreativa ämnen som har ett gemensamt processtänk. Man måste designa, planera, överväga val och jobba i en given ordning. Jag tycker inte att man behöver ta bort de andra slöjdämnena eftersom att det inte är onödiga kunskaper men programmering och IT skulle absolut behövas tycker jag. Jag tycker att det är ett så pass viktigt ämne att man skulle kunna minska på andra ämnen som man inte har lika stor nytta av i arbetslivet.

Det kan vara svårt att införskaffa datorer till alla men man kan turas om att använda datorerna, och man skulle kunna jobba i halvklass. Och det kan vara värt det med tanke på all nytta det gör.

Många skolor har datorer som ett verktyg i skolan men endast som ett verktyg att skriva på eller använda till att söka fakta. Skolan är till för att ge eleven utbildning och en försmak på arbetslivet och nu när det är 2015 så har många jobb med IT att göra, och det behövs folk som är kunniga inom ämnet. Och börjar man dessutom i tidig ålder så kan intresset öka och folk kan bli duktigare. I Finland ska man införa programmering som en del av slöjden i läroplanen och det skulle inte vara fel att gör detsamma i Sverige!

/ Isabel Mc Conell, 13 år

*IKT = Informations- och kommunikationsteknik